Acupunctuur

Uitleg over acupunctuur

Acupunctuur is bij de meeste mensen bekend als therapie voor pijnbestrijding of een manier om van het roken af te komen, maar het kan bij veel meer gezondheidsklachten goed helpen. 

Enkele voorbeelden waar acupunctuur bij zou kunnen helpen: ademhalingsproblemen, allergie, blaasklachten, darmklachten, gynaecologie, hoofdpijn, hooikoorts, maagklachten, menstruatieklachten, migraine, overgangsklachten, pijn, rugklachten, slapeloosheid, stress, stuitligging, vermoeidheid en zwangerschap. 

Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval, biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel. 

Acupunctuur is onderdeel van de TCM (Traditional Chinese Medicine). Tijdens een acupunctuurbehandeling maak ik gebruik van dunne, soepele naalden van verschillende lengtes om een aantal acupunctuurpunten te prikken. Tijdens de acupunctuurbehandeling lig je heerlijk ontspannen op de behandeltafel, meestal gewoon met je kleding aan of, als je wat uit moet doen, onder een grote handdoek. Sommige mensen vallen zelfs in slaap.  

Als ik de naalden plaatst voel je doorgaans geen pijn, sommige punten zijn wel wat gevoeliger dan andere. Wat je wél kunt voelen, is je energiestroom die in beweging komt. Dit merk je aan een schokje, een lichte tinteling of juist een zwaar gevoel bij de naald. Dit gevoel wordt Dé Qi genoemd en duurt maar even. Terwijl jij lekker blijft liggen, doen de naalden hun werk. Na ongeveer twintig minuten haal ik de naalden er weer uit. 

Acupunctuur wordt al duizenden jaren onderwezen en toegepast. En tegenwoordig niet meer alleen in China, maar vrijwel wereldwijd. Een grondgedachte die vanaf het begin van de Chinese geschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld in de acupunctuur, is dat mensen constant in interactie staan met hun omgeving. Naast interne factoren, kunnen ook externe factoren de oorzaak zijn van een disbalans of blokkades. Het prikken helpt om deze blokkades op te heffen en weer te zorgen voor een balans.

Afspraak maken?

U kunt via de knop hier onder een afspraak inplannen op: woensdag en donderdag van 08:00 uur tot 20:00 uur
en zaterdag op aanvraag .