Veel gestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden

Een doorverwijzing van de huisarts voor een bezoek aan de acupuncturist is echt niet nodig. De meeste (huis)artsen staan tegenwoordig gelukkig positief tegenover acupunctuur, aangezien het vaak een aanvulling of oplossing is voor klachten waar huisartsen in de praktijk mee te maken hebben. In de praktijk komt het ook geregeld voor, dat specialisten en huisartsen die goede ervaringen hebben met de acupunctuur, patiënten doorverwijzen naar een acupuncturist.  

Voor vergoeding van de acupunctuur behandeling door de zorgverzekeraar is een verwijzing van een arts niet nodig.

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom, maar ook de oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang tussen de organen.

Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde.

Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Ik raad daarom ook aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken. 

De naalden die ik gebruik zijn dun en soepel. Het prikken met de juiste techniek doet dan ook nauwelijks pijn en is niet te vergelijken met de verdovingsinjectie van een tandarts of een injectieprik in het ziekenhuis.
Sommige plekken zijn gevoeliger dan andere plekken. Zo zijn de tenen en de vingers gevoeliger dan bijvoorbeeld de bovenarm.

Vaak is een acupunctuurbehandeling een zeer ontspannen aangelegenheid.

Ik maak gebruik van nieuwe steriele (wergwerp-) naaldjes. Deze worden naderhand veilig weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt. 

Je trekt alleen uit wat nodig om de naalden te kunnen plaatsen. Vaak plaats ik naalden op de voet, benen, handen, armen en rug. Als ik je rug behandel moet de bovenkleding wel uit. Ondergoed blijft altijd aan. Je neemt je eigen, liefst grote (bad)handdoek mee. Ik adviseer je om makkelijk zittende kleding aan te trekken.

Neem een grote (bad)handdoek mee naar de praktijk. Op de behandeltafels liggen stoffen hoezen, welke met regelmaat ververst worden. 

Als je medicijnen gebruikt en/of een wat uitgebreidere medische historie hebt, kan het nuttig zijn van te voren een lijstje te maken, zodat je niet tijdens het gesprek dit hoeft na te gaan. Verder adviseer ik je, om er voor te zorgen dat je iig voor de behandeling al iets hebt gegeten. 

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. Dit is een overkoepelende organisatie van acupuncturisten en acupunctuurstudenten in Nederland.

De leden hebben een Westers medische opleiding genoten op minstens hbo-niveau en een door de vereniging erkende acupunctuuropleiding met succes afgerond.

Kwaliteit van de acupuncturist

De NVA staat garant voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van haar leden. Binnen de NVA worden gedragsregels betreffende ethiek gehanteerd en de vereniging stelt eisen aan haar leden inzake steriliteit en hygiëne tijdens de behandeling. Tevens verplicht de vereniging haar leden tot het volgen van jaarlijkse nascholingsdagen.

De meeste verzekeringen vergoeden behandelingen, uitgevoerd door een acupuncturist die lid is.