Over de praktijk​

Over de praktijk

Een behandeling bij een acupuncturist is nooit hetzelfde. Tijdens de intake vraag ik wat de hoofdklacht is en zullen we eventuele overige klachten bespreken. Daarnaast zal ik vragen stellen over je slaappatroon, voeding, stoelgang, dagindeling, werkzaamheden, stressfactoren, humeur en eventuele operaties. Ben je een vrouw, dan zal ik vragen naar je menstruatiecyclus. 

Door te kijken, kom ik ook veel te weten over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Zo vertelt je lichaamstaal en –houding veel over hoe je je voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van je huid, de tekening in je gezicht en de conditie van je haar en nagels bieden een schat aan informatie over je energiebalans. Na de anamnese, voel ik je polsen en kijk ik naar je tong.

De tongdiagnose 

Je tong geeft veel informatie over je gezondheid. Ik kijk of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van je tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op je tong? Wat is de vorm van je tong en hoe is de vochtigheid? Op de dag van de afspraak is gebruik van een tongschraper daardoor af te raden.

De polsdiagnose 
Het voelen van je pols is een heel belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Dat gaat wat verder dan ‘even je pols voelen’. Bij elk polsgewricht voel ik op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, kom ik veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Op deze manieren wordt er uiteindelijk een TCM (Traditional Chinese Medicine) diagnose gesteld. Na palpatie zou de behandeling kunnen bestaan uit het prikken van bepaalde acupunctuurpunten een moxabehandeling  of cupping. Daarnaast is het mogelijk om Tuina toe te passen. De eerste afspraak met intake, zal tussen de 60 en 90 minuten duren. Een acupunctuurbehandeling duurt ongeveer 20 à 25 minuten. De overige behandelingen kunnen naast of gelijktijdig met de acupunctuurbehandeling gegeven worden. Klik hier voor de tarieven.